ull-dominant-vallmedcivision-andorra-sitges-1024x640.jpg

I tu, ja saps quin és el teu ull dominant?

Moltes vegades quan preguntem als pacients si saben quin és el seu ull dominant, instintivament ens assenyalen el mateix que la seva mà dominant. Però realment no és així ja que no hi ha una relació directa entre l’ull, la mà, la cama o l’oïda dominant. En poques paraules, es pot ser dretà i tenir com a cama dominant l’esquerra i com a ull dominant, l’esquerre també, però l’oïda dominant, la dreta.

I què vol dir que un ull sigui dominant o no? Doncs que hi ha un dels dos ulls que defineix la direcció de la mirada i generalment és el que major agudesa visual té.

 

 

L’ull dominant varia en funció de la tasca?

Antigament es pensava que l’ull dominant era el mateix per a totes les tasques. Però en l’actualitat s’ha comprovat que l’ull dominant pot variar segons les diferents tasques que estem realitzant en visió propera, en visió llunyana i fins i tot en visió intermèdia. A més, no només existeix un tipus de dominància ocular, sinó que es pot parlar de 3 tipus de dominàncies:

  • Sensorial,
  • Oculomotora,
  • Direccional.

 

Com es determina quin és l’ull dominant?

A la consulta oftalmològica: l’optometrista a través de diferents procediments determinarà quin és l’ull dominant.

A casa: centra la mirada en un objecte situat a 3 o 4 metres. Estén els braços fent un triangle amb les mans, com en la imatge. Tanca un ull i veuràs (o no) la imatge que havies centrat a través del forat que has creat amb les mans. Repeteix el mateix gest amb l’altre ull. Et donaràs compte que quan tanques un dels dos ulls, l’objecte roman al seu lloc. Això vol dir que aquest és l’ull dominant. En canvi si no veus l’objecte, això vol dir que l’ull amb el que estàs mirant és el no dominant.

 

És important que sapiguis quin és el teu ull dominant

 

Per què és important conèixer quin és l’ull dominant?

El fet de conèixer quin és l’ull dominant no és només una simple curiositat. És important i necessari saber-ho per determinats tractaments com quan es vol corregir la vista cansada -o presbícia- mitjançant la tècnica “monovisió”, amb cirurgia refractiva, amb lents de contacte o amb lents intraoculars.

En el cas de la monovisió, la dominància ocular servirà per calcular el tractament correcte.

Concretament en aquesta tècnica, l’ull dominant s’utilitzarà per la visió llunyana i l’ull no dominant per a visió de prop.

 

Si tens més curiositat sobre aspectes de la visió, no dubtis en continuar navegant pel nostre blog.


Deixi un Comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Contacto VallmedicVision

Av. Nacions Unides, 17
AD 700 Escaldes-Engordany
+376 88 55 44

Av. Picasso, 57
07014 Palma de Mallorca
+34 971 220 666

Passeig Vilanova, 94
08870 Sitges, Barcelona
+34 93 625 2440

Copyright por Vallmedic 2018. Todos los derechos reservados.